Αναισθησιολογικό Τμήμα

AFLAIA-KYRIAKOY-PAIDON-DOMH1Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ για παιδιά που πρόκειται να πάρουν ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Η ιστορία του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοσκομείου μας ξεκινά το 1953, όταν διορίζεται ως Διευθυντής ο αείμνηστος Ι. Στεργιόπουλος, από τους πρωτοπόρους της παιδοαναισθησιολογίας στην Ελλάδα, ο οποίος εργάστηκε μόνος, χωρίς ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι το 1966, οπότε διορίστηκαν οι πρώτοι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι.
Στο τμήμα υπηρέτησαν άξιοι συνάδελφοι όπως: Γ. Νικήτας, Ι. Βήκας, Ε. Τσαμπαρλάκη, Ε. Μαρινοπούλου, Α. Αυγερινοπούλου, Μ. Παπαγεωργίου-Μπρούστα ┼ , Σ. Λιβάνιος, Δ. Βελεγράκης, Μ. Ντάβαρη, Χ. Λοϊζου, Σ. Μήτσιου, και η νυν αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας. Π. Ματσώτα.
Το Αναισθησιολογικό Τμήμα λειτούργησε από το 1980 έως το 1985 την πρώτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παιδιών στην Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες και τον ζήλο όλων των αναισθησιολόγων. Μετά το 1985 λειτούργησε ως αυτόνομο τμήμα

Σήμερα οι δραστηριότητες του τμήματος καταγράφονται ως εξής:

1. Χορήγηση αναισθησίας σε 6.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως μικρής, μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας σε τακτική και επείγουσα βάση.

2. Χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά που υποβάλλονται σε γαστροσκοπήσεις, και κολονοσκοπήσεις.

3. Λειτουργία Μονάδας Μεταναισθητικής φροντίδας όπου με την παρουσία εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και με κατάλληλο εξοπλισμό ελέγχεται ο μικρός ασθενής μέχρι πλήρους ανάνηψής του και μεταφοράς στον θάλαμο νοσηλείας του.

4. Αντιμετώπιση και παρακολούθηση του μετεγχειρητικού πόνου για όσες μέρες απαιτείται με διάφορες τεχνικές. Ο πόνος εκτιμάται από το νοσηλευτικό προσωπικό με ειδικό έντυπο και ειδικά εργαλεία ανάλογα με την ηλικία, το οποίο αποτελεί πρωτοτυπία για όλη την ελληνική επικράτεια. Δημιουργήθηκε με συνεργασία του Αναισθησιολογικού Τμήματος, της Παιδιατρικής Κλινικής του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γραφείου Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας.

5.Χορήγηση καταστολής σε ογκολογικά περιστατικά στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα σε καθημερινή βάση.

6.. Χορήγηση καταστολής και αναλγησίας στο ογκολογικό εξωτερικό ιατρείο του Νοσοκομείου Ελπίδα για μικρές επώδυνες παρεμβάσεις

7. Λειτουργία τακτικού εξωτερικού Αναισθησιολογικού ιατρείου όπου λαμβάνει χώρα συστηματικός προεγχειρητικός έλεγχος σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες ειδικότητες για την ορθή προετοιμασία των παιδιών. Εκεί χορηγείται στους γονείς έντυπη ενημερωμένη συγκατάθεση καθώς και έντυπο υλικό με προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες στην Ελληνική, Αλβανική και Ρωσική γλώσσα

8. Διακομιδές μικρών ασθενών για διαγνωστικές παρεμβάσεις

9. Εκπαίδευση στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο εξωτερικό για χορήγηση αναισθησίας σε μεταμόσχευση νεφρών στα παιδιά.

10. Ιατρείο Πόνου όπου αντιμετωπίζονται περιστατικά οξέος και χρόνιου πόνου.

11.Εκπαίδευση στην Παιδιατρική Aναισθησία ειδικευομένων και ειδικευμένων αναισθησιολόγων από νοσοκομεία ενηλίκων

12. Κύκλος Εκπαιδευτικών μαθημάτων στην Παιδοαναισθησιολογια.

13 Εκπαίδευση στην ενδοτραχειακή διασωλήνωση νέων γιατρών που υπηρετούν στην ΜΕΘ και ΜΕΝ.

14. Εκπαίδευση φοιτητών της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Σχολής
Σημειωτέον ότι όλοι οι αναισθησιολόγοι του τμήματος είναι άριστα εκπαιδευμένοι σε κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού και με πολύχρονη εμπειρία στην χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά.

Το τμήμα οργάνωσε εθνικά συνέδρια και ένα πανευρωπαϊκό, ημερίδες, συμπόσια και στρογγυλά τραπέζια που αφορούσαν την παιδοαναισθησιολογία και τον πόνο του παιδιού.
Επίσης συμμετείχε στην έκδοση 2 επιστημονικών βιβλίων που αφορούσαν την Παιδιατρική Αναισθησία και τον Παιδικό Πόνο. Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων σε ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συγγραφή βιβλίων είναι ενεργής και συνεχής.

Οι υπηρετούντες ιατροί σήμερα
Καλλιαρδού Ευαγγελία Δ/ντρια Επιστημονικά υπεύθυνη
Κύρου-Χατζηαθανασίου Χριστίνα Δ/ντρια
Παύλου Φοίβος Δ/ντής
Ντάβου Φωτεινή Δ/ντρια
Μαλισιώβα Άννα Δ/ντρια
Τσιώτου Αδελαΐς Δ/ντρια
Κουπτσόβα- Δερβίση Έλενα ΕΑ
Μπουζέλος Νικόλαος ΕΑ
Νικολαΐδου Γεωργία ΕΑ
Παπα Μαρια ΕΒ
Πολυζώη Άρτεμις ΕΒ
Μαυρή Μαρία ΕΒ

Προϊσταμένη Αναισθησιολογικού Τμήματος
Μπαλωμένου Δήμητρα
συνεπικουρούμενη από 15 έμπειρες και άρτια εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες

Τηλεφώνα επικοινωνίας: 2132009435-434
E-mail ped.anesth@aglaiakyriakou.gr