Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων (ΜΕΘ)

AFLAIA-KYRIAKOY-PAIDON-DOMH1Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΠΑ «Π. & Α. Κυριακού» ιδρύθηκε το 1986 και έκτοτε λειτουργεί, χωρίς διακοπή, με τελευταία ανακαίνιση αυτής το 2019, με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για Γενική Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τριτοβάθμιου Νοσοκομείου με δύναμη 8 κλινών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 3 μονώσεις.

Η ΜΕΘ δέχεται παιδιατρικούς ασθενείς με νοσήματα τα οποία εμπίπτουν στη γενική παιδιατρική, χειρουργική, νευροχειρουργική, ορθοπαιδική, νευρολογία, νεφρολογία, καρδιολογία, ογκολογία, οφθαλμολογία, αλλεργιολογία, ενδοκρινολογία και γναθοχειρουργική.

Οι ασθενείς υποστηρίζονται ιατρικά, νοσηλευτικά αλλά και από άποψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σε όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες νοσημάτων.

Το τμήμα λειτουργεί και δέχεται ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα, ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, απ’ όλη την Ελλάδα.

Νοσηλεύονται ασθενείς ηλικίας από 14 ημερών έως 16 ετών, με δυνατότητα επέκτασης των ηλικιακών ορίων προς τα κάτω ή προς τα πάνω, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών και την αντίστοιχη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ.

Όλες οι κλίνες της ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένες για την εντατική παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών σύμφωνα με τις απαιτήσεις τριτοβάθμιου Νοσοκομείου. Εφαρμόζονται επικαιροποιημένα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πρωτόκολλα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Από τις 13 Ιανουαρίου 2020 ξεκίνησε, δίπλα στη ΜΕΘ, η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Πρόκειται για νεοσύστατο τμήμα, αναπόσπαστο κομμάτι της ΜΕΘ, το οποίο διαμορφώθηκε με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με δύναμη 5 κλινών, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνωσης.

Σκοπός της ΜΑΦ είναι η καλύτερη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ασθενών που δε δύνανται να νοσηλευτούν σε απλό θάλαμο, σύμφωνα με τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς απαιτείται 24ωρη ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση, όπως και η αποσυμφόρηση κλινών ΜΕΘ από μη βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέχει διετή εκπαίδευση στην Εντατική Θεραπεία Παίδων, με βάση το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Χορηγείται επίσημος τίτλος εξειδίκευσης στην Εντατικολογία Παίδων, μετά την επιτυχία στις αντίστοιχες εξετάσεις που διενεργούνται από το Υπουργείο Υγείας.

Οι θέσεις των εξειδικευόμενων ιατρών είναι τέσσερεις (4).

Επίσης, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του τμήματος εντάσσεται και η εκπαίδευση παιδιάτρων στα πλαίσια της ειδικότητάς τους,  φυσικοθεραπευτών, μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητών νοσηλευτικής.

Από την ίδρυσή της, διοργανώνεται ετησίως θεματικό Σεμινάριο Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΠΑ «Π. & Α. Κυριακού», από το προσωπικό της ΜΕΘ, με διακεκριμένους ομιλητές.

 

Ιατρικό Προσωπικό ΜΕΘ

Διευθύντρια, Διοικητικά και Επιστημονικά Υπεύθυνη ΜΕΘ

Φιλιππία Νικολάου, Χειρουργός Παίδων Εντατικολόγος

Διευθυντές

Πατρίσια Μπόνου, Χειρουργός Παίδων Εντατικολόγος

Αριστούλα Πατσούρα, Παιδίατρος Εντατικολόγος

Επιμελητές

Αναργυρούλα Πρεζεράκου, Επιμελήτρια Α’, Παιδίατρος Εντατικολόγος

Κωνσταντίνος Τζιούβας, Επιμελητής Α’ Παιδίατρος Εντατικολόγος

Μαρία Μαχαίρα, Επιμελήτρια Β’ Παιδίατρος Εντατικολόγος

Κωνσταντίνα Μητροπούλου, Επιμελήτρια Β’ Παιδίατρος Εντατικολόγος

Στο τμήμα μας δραστηριοποιούνται κατά περιόδους, συμβασιούχοι εξειδικευμένοι εντατικολόγοι, είτε ως επικουρικοί ιατροί, είτε μέσω ΕΟΔΥ, ανάλογα με τις ετήσιες ανάγκες και δυνατότητες.

 

Προϊσταμένη ΜΕΘ/ΜΑΦ: Παρασκευή Φεϊζίδου

Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΜΕΘ/ΜΑΦ: Ελένη Πανάγου

Στο προσωπικό της ΜΕΘ/ΜΑΦ εντάσσονται δυο φυσικοθεραπευτές, ο Φραγκίσκος Σιάκος (Υπεύθυνος) και ο Μιχάλης Κουλίζος.

 

Τηλέφωνο: 2132009600/2132009601

FAX: 210 7798357

Email: picuaglaia@yahoo.gr