Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης Παιδιών

AFLAIA-KYRIAKOY-PAIDON-noshleytikh

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

 

Το Τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης του Νοσ. Παίδων «Παν & Αγλαΐας Κυριακού (ΚΕ.Π.Π.Α.) είναι ένα Κέντρο Αποκατάστασης ημερήσιας νοσηλείας παιδιών, επανδρωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμένο με σύγχρονα τεχνικά μέσα ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης σε πρώιμο στάδιο μετά από μια νόσο που επιδρά στη λειτουργικότητα, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Το πρωτοποριακό αυτό έργο έγινε πραγματικότητα χάρις στη δωρεά ύψους 1.500.000 € από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στη μνήμη της Μαίρης Α. Δρακοπούλου. Η δωρεά εξασφαλίσθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Σωματείων «Μαζί για το Παιδί» η οποία και ήταν φορέας υλοποίησης του έργου.

Η Πρώιμη Παρέμβαση αφορά υπηρεσίες αποκατάστασης σε οξεία και υποξεία φάση μιας παθολογίας που προκαλεί ή δύναται να οδηγήσει σε αναπηρία. Το ΚΕ.Π.Π.Α. του Νοσ. Παίδων «Παν & Αγλαΐας Κυριακού» απευθύνεται σε ασθενείς ηλικίας από 0 έως και 18 ετών, με παθολογίες από το νευρικό, μυοσκελετικό, αναπνευστικό, καρδιαγγειακό σύστημα ή και με συστηματικές νόσους (πχ ογκολογικά ή ρευματολογικά κα) που προκαλούν παροδική ή μόνιμη διαταραχή της ικανότητας του ασθενούς να παίζει ένα φυσιολογικό ρόλο σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο του, όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την έναρξη της νόσου ή τον τραυματισμό. Το ΚΕ.Π.Π.Α. προσφέρει παρακολούθηση από Ιατρούς Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης με εξειδίκευση στα παιδιά, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, υδροκινησιοθεραπεία και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν εντάσσονται στα προγράμματα αποκατάστασης του τμήματος ασθενείς με συγγενείς παθολογίες με βαρύ μη αναστρέψιμο λειτουργικό έλλειμμα, που έχουν ανάγκη συνεχούς και δια βίου προγράμματος αποκατάστασης και δεν εντάσσονται στη λογική της πρώιμης αποκατάστασης (πχ εγκεφαλική παράλυση, συγγενή σύνδρομα). Στους ασθενείς αυτούς μπορεί να προσφέρεται ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης δυσκολίας (πχ μετεγχειρητικά), στα πλαίσια διαθεσιμότητας του τμήματος. Επίσης μπορούν να παρακολουθούνται στα εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία ή και να τους προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες μέσα στα πλαίσια της ειδικότητας (πχ αντιμετώπιση σπαστικότητας, διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και συνταγογράφηση ορθώσεων και βοηθημάτων κα.).

Στο ΚΕΠΠΑ υπηρετούν δύο ιατροί Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης: Ζωή Δαληβίγκα, Επιμελήτρια Α’, Επιστημονικά Υπεύθυνη και Φιλομένη Αρμακόλα, Επιμελήτρια Α’.

Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία φυσιάτρου, κατόπιν ραντεβού στο 2132009966.

Πραγματοποιούνται επίσης ιατρείο βελονισμού για μυοσκελετικές και νευρολογικές παθήσεις και ηλεκτρομυογραφήματα κατόπιν συνεννόησης με τους παραπέμποντες ιατρούς. Διεύθυνση: Λεωφ. Συγγρού 290, Καλλιθέα. Τηλ: 2132009966

Πατήστε την εικόνα του παραμυθιού για να διαβάσετε ένα παραμύθι σε δύο ιστορίες “Το Αγρόκτημα της Σούζι” και “η Λούλα στην Ζωοφροντίδα”.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αποκατάστασης παιδιών με κινητικές δυσκολίες. Είναι λίγα τα παραμύθια που βοηθούν τους γονείς παιδιών με κινητικές δυσκολίες, να εξηγήσουν στα παιδιά εύκολα, απλά και με εικόνες τον “δρόμο” που διανύουν.

“Το αγρόκτημα της Σούζι” και “η Λούλα στην Ζωοφροντίδα” φιλοδοξεί τα παιδιά να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες του παραμυθιού , να δουν, να καταλάβουν και οι γονείς εύκολα να εξηγήσουν τις μεθόδους και πρακτικές αποκατάστασης.

– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας των παιδιών και των εφήβων- μία διαδικασία που μπορεί να διαφέρει ή να καθυστερεί στα παιδιά με αναπηρία σε σχέση με αυτή των παιδιών που αναπτύσσονται τυπικά. Η αναπτυξιακή διαδικασία ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια και συνδέεται άρρηκτα με τις κοινωνικές δεξιότητες που αποκτά ένα παιδί, από την γέννησή του μέχρι την ενηλικίωση. Είναι απαραίτητη η γνώση των σταδίων τυπικής σεξουαλικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που χρειάζονται εξειδικευμένη και εξατομικευμένη φροντίδα σε παιδιά και εφήβους με αναπηρία.

Οποιαδήποτε μορφή κινητικής, αισθητηριακής ή νοητικής αναπηρίας έχει επίπτωση στην ομαλή μετάβαση από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο επόμενο και, όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα, τόσο μεγαλύτερη επίπτωση θα έχει στα μεταβατικά στάδια. Οι έφηβοι με λειτουργική δυσκολία έχουν συχνά κακή εικόνα σώματος, μειωμένη κοινωνικοποίηση σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και θεωρούν τους εαυτούς τους σεξουαλικά ανεπαρκείς, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι λόγω αυτής της ανεπάρκειας δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν κοινωνικούς ρόλους που θα επιθυμούσαν, όπως του συντρόφου ή του γονέα. Τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης μπορούν να αμβλυνθούν. Εδώ παρεμβαίνουμε και ενημερώνουμε! Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, δηλαδή η εκπαίδευση των νεαρών ατόμων στα σεξουαλικά ζητήματα που τους αφορούν, στοχεύουν στην ελάττωση των δυσκολιών στον τομέα αυτό και στην σωστή ιατρική παρακολούθηση κατά την ενηλικίωση τους (τακτικά check-up ).

«Το ταξίδι αναζήτησης» είναι ένας οδηγός κατανόησης εννοιών, αλλαγών σώματος, συμπεριφορών και συμπτωμάτων. Για ένα ταξίδι ζωής με λιγότερες ενοχές, απαγορεύσεις, υποψίες και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας αλλά και αναγνώρισης κινδύνων. Στόχος μας ο διάλογος μεταξύ ιατρών, γονέων παιδιών και εφήβων, η πληροφόρηση και όχι η παραπληροφόρηση, η προστασία και η προαγωγή της υγείας!

Φιλομένη Αρμακόλα, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης, Νοσοκομείο Παίδων Π.&Α. Κυριακού

Πατήστε την εικόνα του βιβλίου για να διαβάσετε έναν κατατοπιστικό οδηγό για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής αγωγής για γονείς παιδιών με κινητική αναπηρία.