Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης – Ενδοκρινολογικό

AFLAIA-KYRIAKOY-PAIDON-endokrinologikoΓενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού

 

Έτος Ιδρύσεως: 1997

 

Αντικείμενο και Δραστηριότητες:

Εκτός από το Ιατρείο Γενικής Ενδοκρινολογίας λειτουργούν, επίσης, τα ακόλουθα εξειδικευμένα ιατρεία:
•Iατρείο αύξησης και ανάπτυξης
•Διαβητολογικό εξωτερικό ιατρείο
•Ιατρείο παχυσαρκίας
•Ιατρείο εφηβικής ενδοκρινολογίας
•Ιατρείο ενδοκρινοπαθειών μεσογειακής αναιμίας
•Ιατρείο διαταραχών διαφοροποίησης του φύλου
Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία τέσσερις φορές την εβδομάδα, όπου αντιμετωπίζονται περιστατικά διαταραχών της ανάπτυξης που περιλαμβάνουν χαμηλό ανάστημα, υψηλό ανάστημα, σκελετικές και μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκίας, πρώιμης ήβης, καθυστέρησης εφηβείας, διαταραχών του φύλου. Επίσης, έφηβοι με ενδοκρινολογικά προβλήματα μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών και θεραπεία για άλλα κακοήθη νοσήματα.
Παράλληλα με τα εξωτερικά ιατρεία γίνονται οι διαγνωστικές δοκιμασίες ελέγχου της έκκρισης αυξητικής ορμόνης, του άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης- γονάδων και υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων για τη διάγνωση ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης, πρώιμης ήβης, ενζυμικών διαταραχών των επινεφριδίων.
Για τα παχύσαρκα παιδιά εκτός από τον ενδοκρινολογικό έλεγχο, γίνεται προσδιορισμός της σύστασης της μάζας σώματος, δίδεται εξατομικευμένο διαιτολόγιο και υπάρχει ψυχολογική στήριξη από παιδοψυχίατρο, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τα παιδιά παρακολουθούνται ανά μήνα για ανανέωση διαιτολογίου και υποστήριξη.
Στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα -Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης διερευνώνται και αντιμετωπίζονται περιστατικά διαταραχών της ανάπτυξης που περιλαμβάνουν χαμηλό ανάστημα, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλό ανάστημα, σκελετικές και μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία, πρώιμη ήβη, καθυστέρηση εφηβείας. Επίσης παιδιά και έφηβοι με διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας και διαταραχές της διαφοροποίησης του φύλου. Ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος αποτελούν τα παιδιά και έφηβοι με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή μετά μεταμόσχευση νεφρού, τα παιδιά και έφηβοι με ενδοκρινολογικά προβλήματα μετά μεταμόσχευση μυελού των οστών και θεραπείας για άλλα κακοήθη νοσήματα. Οι διαταραχές της ανάπτυξης, είτε αυτές αφορούν καθυστέρηση και μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης είτε αφορούν υπερβολική ανάπτυξη τόσο του αναστήματος όσο και του βάρους πρέπει να διερευνώνται συστηματικά και μεθοδικά για την ανίχνευση πιθανών παθολογικών αιτίων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θεραπεία υποκατάστασης με αυξητική ορμόνη καθώς και στην αντιμετώπιση των παχύσαρκων παιδιών με τη χορήγηση εξατομικευμένων διαιτολογίων και ψυχολογικής υποστήριξης όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς και η υποστήριξη των παιδιών με ενδοκρινολογικές επιπλοκές λόγω χρόνιων νοσημάτων και των θεραπειών τους.

 

Εκδηλώσεις/Πρωτοβουλίες:

• Πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων
• Ενημερωτικές ομιλίες για παχυσαρκία, χαμηλό ανάστημα και εφηβεία σε δήμους

 

Πληροφοριακά έντυπα:

Πληροφοριακό έντυπο για γονείς-παιδιά με χαμηλό ανάστημα
Πληροφοριακό έντυπο προετοιμασίας παιδιού για διαγνωστική διαδικασία
Πληροφοριακό έντυπο πρώιμης ήβης

 

Πρόσθετα στοιχεία:

• Οι παιδίατροι μπορούν να απευθύνονται στους επιμελητές του τμήματος για συζήτηση περιστατικών Τρίτη και Πέμπτη 12—2 μ.μ. Τηλέφωνα: 210 7785765, 210 7726850, 210 7726851