Ογκολογικό Τμήμα
Το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1979 στην Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου και το 1986 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η στελέχωση του τμήματος περιλαμβάνει εξειδικευμένους παιδίατρους ογκολόγους (οργανικές θέσεις 7), έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, 1 κλινική ψυχολόγο, 1 κοινωνικό λειτουργό, 1 γραμματέα και 1 εργοθεραπεύτρια σε εθελοντική βάση.
Το τμήμα έχει εξωτερικό ιατρείο σε καθημερινή βάση, που ανάλογα με τις ανάγκες των ήδη διαγνωσμένων παιδιών λειτουργεί και στις αργίες, και τμήμα για τα νοσηλευόμενα παιδιά με 17 κλίνες.
Στο εξωτερικό ιατρείο του ογκολογικού τμήματος εκτός από τα παιδιά που ανήκουν στο τμήμα, παραπέμπονται παιδιά προς διερεύνηση από άλλες κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου, από άλλους γιατρούς και άλλα Νοσοκομεία. Στο εξωτερικό ιατρείο χορηγείται χημειοθεραπεία, μετάγγιση και καταβάλλεται προσπάθεια παράτασης της λειτουργίας ως κλινική ημέρας (6 κλίνες).
Στα πλαίσια του εξωτερικού ιατρείου παρέχεται από γιατρούς του τμήματος συνεχιζόμενη φροντίδα σε παιδιά τελικού σταδίου και στήριξη στις οικογένειές τους σε συνεργασία και με την λοιπή μη ιατρική θεραπευτική ομάδα.
Επίσης στο εξωτερικό ιατρείο παρακολουθούνται παιδιά, έφηβοι και νέοι ενήλικες που έχουν ολοκληρώσει την προγραμματισμένη τους αγωγή και ελέγχονται για τις βιολογικές και μη συνέπειες της νόσου και της θεραπείας.
Στη λειτουργία του νέου εξωτερικού ιατρείου υπάρχει ειδική υποδομή που σε συνεργασία με το αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου μας διενεργούνται οι παρακεντήσεις των παιδιών απολύτως ανώδυνα.
Επιπρόσθετα, στο τμήμα προσέρχονται ειδικευόμενοι ιατροί για εκπαίδευση στην παιδιατρική ογκολογία από το Νοσοκομείο ή από παιδιατρικές κλινικές άλλων Νοσοκομείων (rotation). Επίσης προσέρχονται ειδικευμένοι παιδίατροι για εξειδίκευση στην παιδιατρική ογκολογία.
Από το 1988 εισάγεται στο Νοσοκομείο μας ο θεσμός του «σχολείου μέσα στο Νοσοκομείο» και οι μαθησιακές ανάγκες για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτονται από δάσκαλο.
Η ετήσια κατανομή των διαφόρων μορφών καρκίνου και η σύγκριση λευχαιμίας – λεμφώματος και των υπολοίπων εκτίθεται στο σχήμα 1 όπου φαίνεται η σχετικά σταθερή ετήσια κατανομή μετά το 1981, και στον πίνακα 3.
Στο Ογκολογικό Τμήμα εκτός από τις συνήθεις επιστημονικές δραστηριότητες, εκπονούνται διδακτορικές διατριβές. Το τμήμα συμμετέχει ενεργά σε κλινικά πρωτόκολλα της Διεθνούς Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).
Το 1994 το τμήμα σε συνεργασία με τη SIOP και την Ευρωπαϊκή Σχολή Ογκολογίας οργάνωσε στον Μαραθώνα το πρώτο, στην Ελλάδα, μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής Ογκολογίας και το 1998 υπό την αιγίδα της ψυχοκοινωνικής επιτροπής της SIOP και με την συνεργασία του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη» σεμινάριο με θέμα : Ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού με καρκίνο και της οικογένειάς του, το οποίο θα επαναλαμβάνεται ανά 2 χρόνια.
Επίσης, το τμήμα υπό την αιγίδα της SIOP και σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, το 1996 οργάνωσε τον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Μαραθώνιος είχε το σύνθημα «τρέχω για το παιδί με καρκίνο». Σε συνεργασία με το σύλλογο γονιών “ΦΛΟΓΑ” πρόκειται να αρχίσει το πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλευτικής βοήθειας (ΚΟΝ).
Το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας έχει ευεργετηθεί με δωρεές και χορηγίες ιδιωτών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αλλά και από εθελοντικές οργανώσεις όπως οι «Φίλοι της Κοινωνικής Ιατρικής – Ανοιχτή Αγκαλιά», «η Φλόγα» και άλλες. Προς όλους τους ευεργέτες του εκφράζει ευχαριστίες για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους.