Πανεπιστημιακή Κλινική Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

AFLAIA-KYRIAKOY-PAIDON-odontiatrikhΓενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού

Η Πανεπιστημιακή Κλινική Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (Κλινική ΣΓΠΧ) του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία της το 1985 ως Γναθοχειρουργική Κλινική (ΦΕΚ 47/29.01.1985), μαζί με την αντίστοιχη Πανεπιστημιακή Κλινική για ενήλικες στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Υπάγεται στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι πρότινος η στελέχωσή της ήταν αποκλειστικά από Καθηγητές της.

Το έργο της Κλινικής ΣΓΠΧ του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» είναι αφενός η παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών σε παιδιατρικούς ασθενείς από την βρεφική μέχρι την ηλικία των 14 ετών (νοσηλεία, θεραπευτική και χειρουργική αντιμετώπιση, εφημερίες του Νοσοκομείου) και αφετέρου η εκπαίδευση- ενημέρωση των τελειοφοίτων και μεταπτυχιακών φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής σχετικά με την ειδικότητα της ΣΓΠΧ.

Στην Κλινική ΣΓΠΧ του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» αντιμετωπίζονται α) ασθενείς που προσέρχονται εκτάκτως στις εφημερίες, β) ασθενείς που παραπέμπονται από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, γ) μικροί ασθενείς που παραπέμπονται από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών (κυρίως από την Παιδοδοντιατρική και την Ορθοδοντική). Σημειώνεται ότι η Κλινική ΣΓΠΧ εξυπηρετεί και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» στο οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη Κλινική.

Πρόσφατα, με απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» (Συνεδρίαση 4/15.02.2018), έγινε λειτουργική αναβάθμιση της Κλινικής ΣΓΠΧ με νέα δεδομένα ως εξής:

1)      Στην στελέχωσή της, πλην των εξειδικευμένων Πανεπιστημιακών ιατρών (Μέλη ΔΕΠ), συμμετέχουν δύο ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Υπεύθυνη της Κλινικής τόσο για το κλινικό όσο και για το εκπαιδευτικό έργο ορίστηκε Επικ. Καθηγήτρια της ΣΓΠΧ.

2)      Η νοσηλεία των ασθενών της κλινικής ΣΓΠΧ γίνεται στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου, με συστέγαση των Κλινικών «ΩΡΛ- Οφθαλμολογική- ΣΓΠΧ».

3)      Διατίθεται χώρος του Νοσοκομείου για Εξωτερικό Ιατρείο ΣΓΠΧ αποκλειστικά (απόφαση ΔΣ 19/30.11.2017, γραφείο 25, ισόγειο). Το ιατρείο ήδη δέχεται ασθενείς με ραντεβού (μέσω 1535) ενώ εξοπλίζεται και σύντομα θα παρέχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση παιδιατρικών ασθενών υπό τοπική αναισθησία.

4)      Δίδεται η δυνατότητα συνεργασίας, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, με τα μέλη ΔΕΠ του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»

 

Στην Κλινική αντιμετωπίζεται το ευρύ φάσμα παθήσεων της Ειδικότητας, με εξειδίκευση στους παιδιατρικούς ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται τα ακόλουθα:

1)        Στοματική χειρουργική: χειρουργικές παθήσεις που αφορούν στις γνάθους και στους μαλακούς ιστούς του στόματος (όπως αφαίρεση εγκλείστων οδόντων, αφαίρεση βλαβών / ογκιδίων των μαλακών ιστών, εκτομή χαλινών, λήψη βιοψίας).

2)        Λοιμώξεις: τραχηλοπροσωπικές όπως οδοντογενή αποστήματα, οστεομυελίτιδα γνάθων, σιελαδενίτιδα

3)        Τραύμα: κάταγμα φατνιακό με εμπλοκή δοντιών, κατάγματα γνάθων και των άλλων οστών του σπλαγχνικού κρανίου (ζυγωματικά, οστά μέσου τριτημορίου, οφθαλμικός κόγχος), αποκατάσταση τραυμάτων του στόματος, των χειλέων και του υπολοίπου προσώπου

4)        Παιδική ογκολογία του στόματος, των γνάθων και του προσώπου: πρόκειται για καλοήθεις όγκους και κύστεις των γνάθων κυρίως και των μαλακών ιστών προσώπου και τραχήλου (περιλαμβάνονται κατηγορίες βλαβών αναπτυξιακής αιτιολογίας με συχνότερη εμφάνιση στα παιδιά). Κακοήθειες της γναθοπροσωπικής περιοχής (σε συνεργασία με τις Ογκολογικές Κλινικές των παιδιατρικών Νοσοκομείων).

5)        Σχιστίες (χειλεο-γναθο-υπερώιες) και κρανιοπροσωπικά σύνδρομα (μικρογναθία, ημιπροσωπική μικροσωμία, Treacher-Collins, Pierre Robin κ.α.)

6)        Παθήσεις των σιελογόνων αδένων

7)        Παθήσεις της κροταφογναθικής διάρθρωσης

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 200 9136

aglaiacraniomaxillofacial@gmail.com
 

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ 1535  ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 08204